Anul școlar începe cu multe necunoscute

Social

Anul școlar 2020-2021 va debuta în plină pandemie de Covid-19, cu câteva zile înainte de alegerile locale din acest an. În aceste condiții atipice, startul noului an școlar stă sub semnul întrebării din punct de vedere organizatoric, atâta vreme cât Guvernul României și Ministerul Educației nu au transmis nici până la această oră o listă completă cu normele privind siguranța și sănătatea elevilor și a cadrelor didactice.

Tocmai pentru a lămuri aceste aspecte, Primarul Cristi Valentin Misăiă a invitat TOȚI directorii unităților școlare din Municipiul Focșani la o discuție în acest sens. La întâlnire a participat și conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, de la care cei prezenți așteptau mai multe răspunsuri la întrebările legate de modul în care va începe anul școlar.
Din păcate însă, discuțiile au arătat faptul că, deși școala va începe în mai puțin de o lună de zile, oficialii Ministerului Educației nu au elaborat și înaintat în teritoriu nici până acum măsurile care vor trebui luate, totul nefiind decât la stadiul de zvon sau informație neoficială.
În aceste condiții, Primarul Municipiului Focșani a solicitat conducătorilor unităților școlare să expună, în scris, problemele pe care le întâmpină astfel încât municipalitatea să realizeze un document centralizat, pe care să îl înainteze Ministerului Educației.

În urma discuțiilor purtate a reieșit că tehnologia IT din școli este fie depășită fie lipsește. Cadrele didactice au arătat că tabletele, camerele video și în unele școli rețeaua de internet deficitară, nu permit desfășurarea orelor on-line. În plus, deși Ministerul Educației a promis laptopuri pentru profesori, acestea nu au mai ajuns, nefiind oferită nicio explicație pentru întârziere. Cea mai mare problemă însă o reprezintă situația din grădinițele cu program prelungit, unde este absolut imposibil să se respecte distanța de 1 metru între pătuțuri.
Față de toate acestea, Primarul Cristi Valentin Misăilă a rugat directorii să înainteze, în conformitate cu prevederile legale, la Primăria Municipiului Focșani o listă cu materialele de maximă urgență, pentru care municipalitatea va aloca, în măsura posibilităților, fondurile necesare. În cazul în care solicitările vor depăși capacitatea bugetului local, parte din listă va fi transmisă și către Ministerul Educației.
În finalul întâlnirii, Primarul Misăilă a mulțumit pentru prezență celor care au dat curs invitației, asigurându-i totodată că deschiderea anului școlar în condiții de siguranță este o prioritate, întrucât copiii reprezintă viitorul comunității noastre!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.