DSP Vrancea continuă bătaia de joc la adresa focșănenilor

Social

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea tratează sănătatea focșănenilor exact ca un laborator privat și cere Primăriei Municipiului Focșani încă 90 lei pentru fiecare test pe care ar urma să îl facă cadrelor medicale, polițiștilor, jandarmilor, militarilor, angajaților ISU Vrancea, celor de la Serviciul de Ambulanță, Poliția Locală și funcționarilor publici aflați în legătură directă cu cetățenii.În data de 5 mai 2020, Primăria Municipiului Focșani a predat un număr de 1.000 kituri pentru determinarea SARS Cov 2 către Direcția de Sănătate Publică Vrancea, în baza unui protocol de colaborare prin care municipalitatea a dorit să sprijine instituțiile statului în stoparea efectelor pandemiei la nivel local. Pentru achiziționarea acestor kituri, Primăria Municipiului Focșani a plătit suma de 84.000 lei. În data de 11 mai 2020, Direcția de Sănătate Publică, condusă de un membru PNL Vrancea, a solicitat Primăriei Focșani sume suplimentare de bani pentru a testa categoriile de persoane pentru care au fost oferite kit-urile.

Este vorba de 90 lei conform unei note de fundamentare a tarifului. Acești bani sunt solicitați pentru echipamente și servicii care sunt deja plătite de Minsterul Sănătății! Este vorba despre echipamentele de protecție a personalului DSP Vrancea, (combinezoane, măști, cizme, viziere, mănuși etc) materiale de dezinfecție, alte materiale necesare eliminării deșeurilor periculoase, cheltuieli de personal, cheltuieli cu amortizarea echipamentelor, cheltuieli indirecte și cheltuieli de regie. ”Pentru cazul în care reactivii sunt achiziționați de instituții publice, care doresc testarea personalului pe bază de contract încheiat cu DSP, prețul este de 88,82 lei/test și pentru simplificare, rotunjit va fi de 90 lei/test”, se arată în Nota de fundamentare a tarifului pentru prestări servicii analize și teste microbiologice a DSP Vrancea.
Cu alte cuvinte DSP Vrancea se comportă ca un laborator privat și cere bani pentru echipamente și servicii deja plătite de Ministerul Sănătății! Este ca și cum ISU Vrancea ar cere bani cetățenilor să stingă un incendiu sau ca și cum Ambulanța ar cere bani pacienților pentru că a intervenit la o urgență medicală. Culmea, Primăria Municipiului Focșani a mai achiziționat pentru aparatul PCR al DSP Vrancea o hotă bacteriologică și o combină frigorifică în valoare de 57.000 lei pe care iată că acum i se cer și bani de amortizare – 0,5 lei/test.

Așadar, obiectivul achiziției kiturilor de către Primăria Municipiului Focșani era de a preîntâmpina expunerea oamenilor la pericolul contaminării și menținerea în funcțiune a celor mai importante servicii, pentru a putea gestiona cât mai bine situația, însă liberalii de la DSP Vrancea inventează fel de fel de chichițe pentru a nu folosi cele 1.000 de kit-uri și pentru a-i lăsa netestați pe medici, polițiști, jandarmi, angajații de la Ambulanță! În această perioadă, când toți luptăm cu pandemia de coronavirus, Ministerul Sănătății a numit la DSP Vrancea o conducere interimară cu un singur scop – să facă tot ce poate împotriva activităților Primăriei Municipiului Focsani! Carnetul de membru PNL a fost singurul criteriu al numirii noii conduceri a DSP Vrancea care, la rândul ei, a angajat în instituție zeci de liberali fără pregătire în domeniu și fără nici un fel de concurs.
Domnilor liberali, lăsați deoparte politica, lăsați deoparte interesele meschine și nu mai abuzați de funcțiile pe care le ocupați vremelnic! Înțelegeți că aveți obligația să îi testați pe cei din linia întâi! Faptul că cereți bani suplimentari arată că, la ordin politic, faceți orice pentru a nu demara testarea solicitată de Primăria Municipiului Focșani! Să invocați costuri suplimentare pentru echipamente și materiale finanțate deja de Ministerul Sănătății reprezintă un abuz de putere!

Vă repet, focsanenii au nevoie de măsuri instituționale corecte, care să le ofere certitudinea că sănătatea lor nu este în pericol. Prin blocarea testării celor mai expuse categorii de angajați nu faceți altceva decât să vă jucați cu sănătatea focsanenilor pe care, ca funcționari publici, aveți obligația să îi serviti!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.