Managerul SJU Focşani: Testările cu aparatul Real-Time PCR al spitalului vor începe luni

Social

Testările pentru COVID-19 cu aparatul Real-Time PCR al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sf. Pantelimon” Focşani vor începe luni, a declarat managerul unităţii medicale, Elena Codruţa Neagu.

„Ne-am propus să punem în funcţiune aparatul Real-Time PCR începând cu data de luni. Aparatul a fost instalat în secţia TBC a spitalului, avem toate avizele necesare şi circuitele autorizate, în aşa fel încât să fie evitat contactul între cei care vin pentru testare şi cei deja testaţi, în scopul evitării contaminării cu COVID-19. Avem personal de specialitate bine pregătit, un medic epidemiolog, un biolog şi trei asistenţi medicali, care au fost instruiţi corespunzător la Galaţi pentru a putea funcţiona cu acest Real-Time PCR. Aparatul a sosit cu 2.000 de teste şi are o capacitate de testare de 22 de teste concomitent, cu un rezultat în două ore de la introducerea probelor de exudat în aparat. Cu acest aparat vor fi testate toate persoanele simptomatice, conform metodologiei SARS-CoV-2”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Elena Codruţa Neagu.

Potrivit acesteia, Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea ar fi solicitat spitalului eliberarea locaţiei în care a fost instalat aparatul de testare, pentru reabilitarea secţiei respective.

„În cursul zilei de miercuri, în condiţiile în care acest aparat era deja montat în locaţia menţionată, cu toate acreditările şi circuitele necesare, am fost informaţi, telefonic, de către domului Ionel Cel-Mare (vicepreşedinte CJ Vrancea n.r.), despre faptul că cei de la CJ intenţionează să desfăşoare în interiorul secţiei TBC lucrări de reabilitare şi ni s-a sugerat că ar trebui să le punem la dispoziţie clădirea, pentru a efectua aceste lucrări. Intenţionăm ca în cursul zilei de astăzi (vineri n.r.) să convocăm un Comitet Director, împreună cu medicul epidemiolog al acestui spital, să putem decide ce se poate face. Între timp, eu vă pot garanta că aparatul de testare va fi pus în funcţiune în actuala locaţie, pentru că este nevoie ca testarea să înceapă cât mai curând posibil. Singura prioritate în acest moment, este, bineînţeles, sănătatea pacienţilor, a vrâncenilor, şi aici nu au loc disputele politice de niciun fel. Intenţionăm să colaborăm cu cei de la CJ Vrancea, al căror scop este, ca şi al nostru, oferirea de condiţii cel puţin decente în spital pentru pacienţi, dar acest lucru se va face fără a periclita procesul de testare COVID-19”, a precizat Codruţa Neagu.

Aparatul de testare Real-Time PCR a fost achiziţionat de SJU Focşani după ce CJ Vrancea a alocat unităţii medicale fonduri de circa 11 milioane de lei, la sfârşitul lunii martie.

Managerul susţine că aparatul de testare a fost instalat în secţia TBC deoarece acolo „au fost condiţii optime” şi s-au putut crea circuitele necesare funcţionării aparatului.

Secţia TBC a Spitalului Judeţean Focşani face obiectul unui proiect de reabilitare cu fonduri europene în valoare ce circa 5,8 milioane de lei, contractul de execuţie al lucrărilor fiind semnat pe 24 aprilie 2020. Clădirea, care adăposteşte de 33 de ani secţia TBC a spitalului, singura secţie de profil din Vrancea, s-a aflat în ultimii ani de mai multe ori în atenţia opiniei publice, din cauza condiţiilor improprii în care erau spitalizaţi pacienţii şi avea nevoie urgentă de reparaţii capitale. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.