Împrumutul interbibliotecar de documente – serviciu gratuit și permanent în perioada pandemiei

Social

Serviciul de împrumut interbibliotecar din cadrul Bibliotecii Judeţene Duiliu Zamfirescu Vrancea este solicitat şi din ce în ce mai apreciat de public. Acest serviciu vine în sprijinul utilizatorilor, oferindu-le posibilitatea de a împrumuta o carte aflată în colecţiile oricărei biblioteci din ţară.
Funcționalitatea acestui serviciu a fost demonstrată prin numărul mare de solicitări de documente (cărți, articole din periodice, scanări parțiale ale capitolelor etc.) și prin modul în care instituţia noastră a răspuns acestor solicitări, în cursul acestui an. Din punct de vedere statistic, dacă la începuturile acestui serviciu, erau solicitate un număr de aproximativ 15
titluri, numărul de documente împrumutate a cunoscut, în timp, creșteri semnificative,ajungând în ultimii ani la 154 documente pe an.
Împrumutul interbibliotecar este bazat pe colaborarea bibliotecilor din ţară, contribuind la diversificarea serviciilor de bibliotecă şi are ca rezultate satisfacerea cerinţelor de lectură,de studiu şi de informare, în situaţia în care biblioteca nu deţine titlurile solicitate.

Cum se poate beneficia de un împrumut interbibliotecar?
„În primul rând, trebuie să fii înscris la bibliotecă. În baza cardului de acces, utilizatorii bibliotecii pot solicita, prin completarea unei cereri de împrumut interbibliotecar, cărţi care nu se regăsesc în colecţiile bibliotecii noastre. Ca noutate pentru acest an, taxa de transport pentru restituirea documentelor, care era anterior suportată de beneficiarul împrumutului,
respectiv de utilizator, revine bibliotecii. Solicitantul poate intra în posesia documentelor în termen de maxim 7 zile. Biblioteca furnizoare este cea care stabilește ulterior condițiile de împrumut și termenul de restituire, care este, în medie, 2-4 săptămâni. Cărţile pot fi studiate în Sala de lectură a Bibliotecii, cu posibilitatea prelungirii termenului doar cu acordul
bibliotecii furnizoare, existând şi facilităţi de multiplicare.
Mulțumim tuturor colaboratorilor noștri din bibliotecile publice, universitare,specializate etc. pentru promptitudine și pentru deschiderea pe care o au privind împrumutul și circulația documentelor care fac parte din toate colecțiile și fondurile de carte (cărți, scanări, copii xerox). În egală măsură, mulțumim utilizatorilor care apelează cu încredere la acest serviciu!” – Claudia Hanganu – coordonator Serviciul împrumut interbibliotecar.Biblioteca Judeţeană Vrancea are dublă calitate, de beneficiară şi de furnizoare de documente de bibliotecă prin intermediul serviciului de împrumut interbibliotecar.

Am colaborat, de la începutul anului, cu mai multe biblioteci din ţară: Biblioteca Națională a României, Biblioteca Județeană Galați, Biblioteca Județeană Brăila, Biblioteca Județeană Argeș, Biblioteca Centrală Universitară Iaşi, Biblioteca Centrală Universitară Bucureşti,Biblioteca Universității din Craiova, Biblioteca Universității din Galați.
Majoritatea titlurilor solicitate au fost din domeniile: medicină, psihologie și pedagogie școlară, viticultură, literatură și critică literară. De asemenea, au fost cereri și pentru articole din reviste, periodice din diferite domenii, materialele solicitate fiind necesare examenelor și cercetării academice.
Aşteptăm solicitări on line pe adresa de e-mail cititori@bjvrancea.ro sau la sediul central al bibliotecii din strada Mihail Kogălniceanu nr.13, telefon 0237214562.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook