„Ziua mondială a cărții” se sărbătorește anual pe 23 aprilie, începând din 1996, la inițiativa UNESCO, în aproape toate țările lumii organizându-se acțiuni de omagiere a cărții, a scriitorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și a cititorilor.
Două nume mari ale literaturii universale, Miguel de Cervantes (29 septembrie 1547, Alcalá de Henares – 22 aprilie 1616, Madrid) și William Shakespeare (23 aprilie? 1564 – 23 aprilie 1616, Stratford-upon-Avon – Regatul Unit), au inspirat, în egală măsură, marcarea acestei zile.
In România, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, din anul 2005. De asemenea, la 23 iunie 2014, președintele României de atunci a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea datei de 23 aprilie drept „Ziua Cărții”.
În Republica Moldova, prin Decretul Președintelui nr.189 din 8 februarie 2010, anual, la 23 aprilie, are loc sărbătoarea profesională: „Ziua Bibliotecarului ”.
În acest context, în intervalul 21-24 aprilie 2020, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea organizează acţiuni culturale care vor fi mediatizate pe pagina oficială de facebook a instituţiei, prin care echipa de bibliotecari îşi propune să se alăture iubitorilor de carte, cultură şi de frumos, spre a transmite comunităţii un mesaj de optimism şi încredere în forţa creatoare a vieţii și a cărții, totodată.
Colegii noştri, alături de prieteni ai Bibliotecii vor veni, în întâmpinarea utilizatorilor serviciilor noastre, cu mesaje de încurajare şi de promovare a lecturii şi a activităţilor educativ-culturale, destinate creşterii noastre spirituale şi descoperirii de noi resurse de bucurie şi optimism.
Doamna manager va marca, printr-un cuvânt de deschidere, debutul Săptămânii bibliotecarului, colegele noastre talentate vor pregăti expoziţii de carte şi arte plastice, tinerii de la Cenaclul „Mari nume ale culturii române şi universale” vor discuta pe marginea parabolei Marelui Inchizitor din romanul dostoievskian „Fraţii Karamazov”, va fi prezentată publicului Fața nevăzută a bibliotecarului (talente, pasiuni, reuşite profesionale), iar membri ai comunităţii ne vor împărtăşi din pasiunea lor pentru carte şi lectură.
Ne dorim să vă aducem în case Lumina Culturii şi încrederea că fiinţa umană are resursele necesare pentru a triumfa asupra încercărilor vieţii şi istoriei.
Vă așteptăm alături de noi, în mediul on-line, pentru a descoperi împreună activități din biblioteca noastră și a dumneavoastră, deopotrivă!
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.