Medicii nu vor plăti costul testării COVID-19 pentru pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean

Social

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a precizat că medicii nu vor plăti costul testării COVID-19 pentru pacienţii care se internează în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) “Sf. Pantelimon” Focşani, dar că acest cost va fi decontat de spital, în cazul în care bolnavii nu se încadrează în metodologia de testare aprobată de Ministerul Sănătăţii.

“Pacientul nu va suporta costul testării la internarea în spital, şi nici medicii nu vor suporta din buzunarul propriu costul acestei testări, aşa cum eronat s-a înţeles. În cazul în care testarea nu s-a efectuat conform metodologiei şi la recomandarea medicului, costul testării va fi imputat spitalului judeţean. Pacienţii pentru care se efectuează testarea gratuită pentru SARS-CoV-2 sunt aceia care se încadrează în Metodologia elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobată prin ordin al Ministerului Sănătăţii”, a declarat medicul epidemiolog Janina Lazăr.

DSP Vrancea a solicitat în cursul acestei săptămâni Spitalului Judeţean Focşani ca recoltarea pentru testarea COVID-19 a pacienţilor care se internează în alte secţii decât Boli Infecţioase să se facă doar după consultul şi la recomandarea medicului infecţionist, în caz contrar, medicii care recomandă testarea trebuind să achite contravaloarea acesteia.

Directorul adjunct al DSP Vrancea le-a recomandat medicilor să-şi actualizeze permanent informaţiile cu privire la supravegherea infecţiei cu COVID-19. “Având în vedere faptul că evoluţia pandemiei la nivel naţional şi mondial determină modificări frecvente ale recomandărilor şi metodologiei de supraveghere a infecţiei COVID-19, recomandăm medicilor să îşi actualizeze permanent informaţiile şi să acţioneze în consecinţă”, a precizat Janina Lazăr.

În opinia acesteia, în Spitalul Judeţean, consultul pacienţilor şi actul medical este temporizat în aşteptarea rezultatelor testării. “Nu poţi să condiţionezi actul medical de prezenţa unei testări negative pentru COVID-19. La SJU se recoltează tot ce se internează în spital, fără niciun fel de triere a pacienţilor, în acest fel fiind

temporizat actul medical şi consultul. Pacientul nu intră în intervenţie chirurgicală de urgenţă până nu vine rezultatul testării. Personalul medical este obligat să poarte echipament de protecţie şi să acorde îngrijiri pacientului care se prezintă în spital”, a declarat medicul Janina Lazăr.

Medicul şef al secţiei de Boli Infecţioase susţine că în Spitalul Judeţean Focşani nu s-a făcut abuz de testarea pentru COVID-19, în urma căreia au fost depistaţi mulţi pacienţi pozitivi, dar care erau asimptomatici.

“Mai uşor este să previi decât să tratezi. Mi se pare foarte important să împiedicăm apariţia focarelor în spital, atât în rândul pacienţilor, cât şi în rândul personalului medical. Nu cred că s-a făcut abuz de această testare nici până acum. Au fost descoperiţi foarte mulţi pacienţi cu alte boli, asimptomatici din punct de vedere al COVID-ului şi cred că a fost foarte bine că acei pacienţi au fost scoşi din secţiile în care erau şi care puteau deveni focare de COVID-19”, a declarat medicul Doina Carteleanu. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.