Primele burse “Maior Gheorghe Pastia” au fost acordate

Social

La 29 mai 1927 a fost pusă piatra de temelie la Ateneul Popular în prezenta ministrului de interne Octavian Goga, ministrului cultelor și artelor Vasile Goldiș și a altor senatori, deputati, prefecți și primari.
Construcția a fost realizată la inițiativa maiorului Gheorghe Pastia, cel care și-a legat pentru vecie numele de actul artistic prin finanțarea lucrărilor pentru Teatrul și Ateneul din Focșani, ambele instituții de cultură purtându-i cu mândrie numele.
Și tot întru promovarea culturii, în actul de donație al Ateneului Popular, maiorul Pastia solicita înființarea a două burse pentru „perfecționarea a doi elevi sau eleve a Conservatoarelor din țară, talentați și devotați artei teatrale, de preferință din cei proveniți din Focșani și județul Putna”.
Din păcate, această dorință nu i-a fost respectată… Până astăzi.

Vineri, 29 mai 2020, am avut onoarea să acord primele două burse „Maior Gheorghe Pastia” unor tineri focșăneni, pe cât de talentați pe atât de frumoși:
– Irina Ștefania Murgu, 12 ani, canto – Liceul de Artă „Gh Tattarescu” Focșani
– Matei Cristian Lăbunț, 16 ani , pian – Liceul de Artă „George Enescu” București.
Dincolo de bucuria de a aniversa în cel mai frumos mod posibil cei 93 de ani scurși de la depunerea pietrei fundamentale a Ateneului Popular, consider că, prin înmânarea celor două burse, împreună cu câte o copie din testamentul maiorului, am reușit în sfârșit să facem și un gest moral și reparatoriu pentru filantropul Pastia.
Procesul de selecție a fost unul destul de dificil, întrucât avem foarte mulți copii talentați, care meritau aceste burse, pentru început însă juriul a hotărât să acorde celor doi, pentru anul școlar 2020-2021, câte o bursă în valoare de 7200 lei. Suntem siguri că, odată cu înființarea Centrului de Excelență în cadrul Ateneului, vom putea să susținem cât mai multe tinere talente.

Pentru ca acest lucru să poată deveni însă realitate, este nevoie ca 2/3 dintre consilierii locali să își dea acordul și votul pentru transformarea Ateneului din casă de cultură RURALĂ (așa cum este statutul actual) în instituție municipală de cultură și spectacole. Proiectul se află pentru a treia oară pe ordinea de zi a Consiliului Local al Municipiului Focșani și sperăm că aniversarea celor 93 de ani să fie de bun augur.
Cu gândul la toate tinerele talente, care pot duce mai departe moștenirea culturală a maiorului Pastia, urez din toată inima primilor doi bursieri felicitări și mult succes în activitatea lor artistică!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.