Spitalele din Vrancea care tratează pacienţii cu COVID-19 sunt aproape de capacitatea maximă de primire

Social

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) “Sf. Pantelimon” Focşani şi Spitalul Municipal Adjud, cele două unităţi medicale din judeţ în care sunt trataţi bolnavii de COVID-19, sunt aproape de capacitatea maximă de primire, având disponibile unu, respectiv două locuri pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.

La SJU Focşani, care dispunea, la începutul stării de urgenţă, de aproape 130 de locuri pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, în prezent, mai sunt disponibile doar 50 de paturi, ca urmare a reluării activităţii secţiilor relocate la acel moment pentru a face loc pacienţilor pozitivi.

“Din 728 de paturi prevăzute în organigrama SJU Focşani, la Secţia de Boli Infecţioase, avem disponibile 50 de paturi pentru bolnavii cu COVID-19, din care şase paturi destinate exclusiv pacienţilor cu HIV. La ora actuală, avem internaţi 43 de pacienţi, şi deci, un singur loc liber. La începutul stării de urgenţă, SJU Focşani avea circa 130 de paturi destinate tratării pacienţilor cu COVID-19, dar în prezent, ca urmare a reluării activităţii secţiilor de oncologie şi hematologie, un întreg etaj nu mai este disponibil. Ne găsim la acest moment în imposibilitatea de a creşte numărul de paturi pentru bolnavii de COVID-19. Ne-am restrâns activitatea în spital şi din cauza faptului că secţia de pneumoftiziologie, care avea 90 de paturi, a intrat în reabilitare, iar pacienţii de aici au trebuit relocaţi”, a declarat managerul SJU Focşani, Elena Codruţa Neagu.

Cu toate acestea, adresabilitatea la unitatea medicală din Focşani continuă să fie ridicată, peste 40 de pacienţi care acuzau simptomatologie COVID-19 fiind consultaţi în cursul zilei de luni.

“În cursul zilei de luni, în intervalul 08,00 -20,00, au fost consultaţi 43 de pacienţi care s-au prezentat la Secţia de Boli Infecţioase, dintre care 11 au fost deja depistaţi pozitiv în urma testării”, a precizat managerul SJU Focşani.

Pe fiecare secţie au fost organizate zone gri pentru pacienţii aflaţi în aşteptarea rezultatelor testării, dar şi aici locurile sunt aproape epuizate. “Am organizat zone gri pe fiecare secţie, pentru pacienţii aflaţi în aşteptarea rezultatelor. Dar şi aici suntem aproape plini. După confirmarea rezultatelor, pacienţii care au comorbidităţi sau afecţiuni mai grave sunt trimişi la acest moment către Spitalul Municipal Adjud, în funcţie de locurile disponibile, sau ne adresăm Centrului Naţional de coordonare pentru a ne redirecţiona către alte spitale COVID-19 din apropiere. Pacienţii asimptomatici pot merge acasă, în autoizolare, sub supraveghere”, a spus managerul spitalului judeţean.

Alta este situaţia la Spitalul Municipal Adjud, destinat exclusiv tratării bolnavilor cu COVID-19. Lipsa paturilor este justificată aici de faptul că pacienţii aflaţi în aşteptarea rezultatelor ocupă singuri un întreg salon.

“Ca şi spital suport COVID-19, pentru pacienţii care sunt testaţi şi aşteaptă rezultatul, noi trebuie să oferim o anumită siguranţă. Pacientul poate să fie pozitiv, dar poate să fie şi negativ, de aceea trebuie să fie cazat până la primirea rezultatului singur într-un salon, în care stau, de obicei, trei – patru pacienţi. Acesta este motivul pentru care, la momentul de faţă, noi nu am mai avea locuri până ne vin aceste rezultate, care pot să apară din oră în oră şi, deci, nu putem să dăm un anumit număr de paturi libere, pentru că avem foarte mulţi pacienţi, 27 mai exact, care aşteaptă rezultatul testării de la DSP. Din acest motiv, la acest moment, avem doar două paturi disponibile. Din aceşti 27 de pacienţi care aşteaptă rezultatele, este posibil să nu fie toţi pozitivi, iar cei pozitivi vor fi cazaţi câte trei-patru în salon. Şi atunci s-ar elibera cel puţin 10 paturi. Din cele 173 de paturi, 10 sunt pe ATI, iar celelalte paturi le-am transformat de aşa manieră încât să primim cât mai mulţi pacienţi. Avem 26 de paturi pe pediatrie, unde nu putem caza pacienţi adulţi. Suntem şi maternitate, iar pe acele 10 paturi nu putem caza alţi pacienţi, pentru că sunt destinate gravidelor. Rămânem astfel cu 147 de paturi pe care putem caza pacienţii cu COVID-19, dar şi pe cei aflaţi în aşteptarea rezultatelor testării”, a declarat managerul Spitalului Municipal Adjud, Monica Bercea.

Potrivit acesteia, rezultatele testărilor vin uneori în aceeaşi zi, dar se întâmplă să ajungă şi în două – trei zile, în funcţie de numărul de probe pe care le are în lucru DSP Vrancea.

Testarea pacienţilor care se prezintă la spitalele din judeţ se face cu aparatul Real Time PCR al DSP Vrancea, care are o capacitate de prelucrare de circa 200 de teste zilnic. Cel de-al doilea aparat RT-PCR, achiziţionat de Spitalul Judeţean Focşani în luna mai, cu bani primiţi de la Consiliul Judeţean Vrancea, aşteaptă încă să fie pus în funcţiune. Dacă, iniţial, acesta trebuia să fie instalat în secţia TBC a spitalului, ca urmare a intrării în reabilitare a clădirii, s-a încercat relocarea acestuia, mai întâi la DSP Vrancea, apoi la Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea, iar în final, în secţia de Oftalmologie.

“Aparatul va fi instalat în secţia de Oftalmologie, acolo unde va funcţiona în perioada următoare şi secţia TBC a spitalului. Urmează să stabilim circuitele şi ulterior să facem cerere pentru avize la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi la DSP Vrancea. Apreciem că în circa trei săptămâni vom primi avizele necesare pentru a pune aparatul în funcţiune”, a susţinut managerul SJU Focşani, Elena Codruţa Neagu. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.